Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Diensten > Aanvullende advisering > Monumentenclinics voor eigenaren 2017
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Aanmelden nieuwsbrief / cursusinformatie
Digitale nieuwsbrieven en cursusinformatie ontvangen? Stuur dan een mail naar monumentenwacht-gld-join@lists.nfg.nl. U ontvangt dan een mail met een link om uw aanmelding te bevestigen.
 
Document acties

Monumentenclinics voor eigenaren 2017

De Monumentenwacht Gelderland ontwikkelt korte cursussen voor eigenaren zodat zij beter in staat zijn het monument te onderhoud en beheren. Er worden technische onderwerpen behandeld en tips en trucs gegeven voor een beter opdrachtgeverschap. De cursussen zijn praktijkgericht met veel beeldmateriaal en duren ca. 2,5 uur incl. een korte pauze.

Cursus 1 Metsel- en voegwerk, 24 maart 2017 14.00 uur

Aan bijna alle monumentale gebouwen zit wel iets van metsel- en voegwerk. Maar hoe gaan we hier mee om? Is het schoonmaken en impregneren van metselwerk een goed idee? Of toch liever niet. Tijdens deze cursus behandelen we in vogelvlucht de geschiedenis van metselwerk, historische metselmortels, veel voorkomende bakstenen, schades aan metselwerk, het reinigen van metselwerk en tot slot het restaureren van metselwerk.

Het tweede deel van de cursus gaat over voegwerk. Welke soorten voegen zijn er allemaal? Moet het voegwerk vervangen worden of is plaatselijk herstel voldoende? Bij wie moet je zijn voor vergunningen en welke voegmortel is geschikt voor restauratie.

Cursus 2  Keramische dakpannen en leien, 19 mei 2017 14.00 uur

Veel monumentale daken zijn voorzien van dakpannen of leien. Maar wanneer moet een dak vervangen worden? En wat is een pannenstrijker nu precies? Tijdens de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder de meest voorkomende dakpannen in Nederland, historische nok en hoekkeperafdekkingen, minerale dakmortels en strodokken tot en met schadebeelden en onderhoud aan pannendaken.

Het tweede deel van de cursus gaat over leien. Leien vindt niet alleen op daken van kerken en kastelen, maar ook veel villa’s zijn soms voorzien van leien. Wat is de levensduur van een lei en waar kan ik leien kopen? Tijdens de cursus gaan we het hebben over  schades aan leien, uitvoeringsfouten en verwerkingsvoorschriften voor het aanbrengen van leien. Ook zullen we kort ingaan over veiligheidsvoorzieningen op hellende daken.

Cursus 3 Schilderwerk en glas, 9 juni 2017, 14.00 uur

Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en daardoor extra gevoelig voor achterstallig onderhoud. Veel problemen kunnen voorkomen worden door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk. Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de meest voorkomende verfsoorten die in de restauratie worden gebruikt, de historie van buitenschilderwerk, kleuronderzoek, gebreken aan schilderwerk, kleinschalig houtherstel met reparatie vulmiddelen, uitvoeringsrichtlijnen voor schilderwerk en het beoordelen van offertes.

Het tweede deel van de cursus zal gaan over glas. Hierbij zal aandacht worden besteed aan de historie van glas, diverse monumentale glassoorten, de problematiek rond isolerende beglazingen in monumenten, stopverf en restauratieglas.

Cursus 4 Loden, zinken en koperen hemelwaterafvoeren en dakbedekkingen 8 september 2017, 14.00 uur

Een goede afvoer van het regenwater is erg belangrijk. Welke dikte zink moet toegepast worden en waarom moet je koper solderen met zilverhoudend soldeertin? We gaan verschillende onderwerpen behandelen over de verschillende materialen zoals koper, zink, lood en gietijzer, hoe een goot of een hemelwatervoer gemaakt moet worden en welke loodgieter je het beste kan nemen.

Het tweede deel van de presentatie gaat over metalen dakbedekkingen. Wat zijn bijvoorbeeld losanges en hoe moet een roevendak gemaakt worden. Naast dakbedekkingen zal er ook aandacht zijn voor loodaansluitingen, bijzondere versieringen zoals een piron en de vakmanschap en kennis die nodig is om goed werk te leveren.

Locatie: Gelders Restauratie Centrum, Schaarsbergen, zie voor info en route :

http://www.geldersrestauratiecentrum.nl/

Kosten per cursusmiddag: 35 Euro
Maximaal 15 deelnemers per cursusmiddag


 

Cursusprogramma voor eigenaren Geef hier uw keuze aan. U krijgt t.z.t. een factuur voor de deelname; dit is tevens de bevestiging voor deelname! . U kunt kiezen voor afzonderlijke cursussen of de hele serie. De cursussen worden gegeven door Monumentenwachter/docent Wilfred Mengerink. Ze beginnen om 14.00 uur en duren tot ca. 16.30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.
Plone powered by ZOO